• Geblancheerde groenten met pittige pindasaus

    Benodigdheden:
    Spitskool in grove stukken snijden
    Enkele bloemkool kroontjes
    Hand vol sperzieBoontjes
    Handvol Taugeh
    Halve Komkommer
    Ei / voor de Vega (tempeh en tahu)
    Kroepoek
    Gebakken uitjes
    Ketjap manis

    Bereiding:
    Kookt een paar eieren hard
    Snijdt de groenten in kleine stukjes en doe deze samen met de rest van de groenten in een schaal.
    Meng dit door elkaar en giet hierover kokend water uit de waterkoker.
    Laat dit even staan en bereid in de tussentijd de pinda saus zie recept op mijn website.

    Giet nu het water uit de schaal snijdt de eieren in stukjes hierop dan overgieten met de warme pindasaus en vervolgens wat ketjap. Nu alleen nog af strooien met fijn geknepen kroepoek en gebakken uitjes.

    Te eten met eventueel:
    Kan met diverse soorten rijst, welke je lekker vind. Ik neem vaak witte rijst want die is neutraal van smaak.

    (PS: Dit is voor 4 personen)

    Eet smakelijk

  • Gestoofde varkensvlees in ketjapsaus

    Weer een van mijn gemakkelijke gerechten en snel op tafel.

    Benodigdheden:
    1 kg Haas- ,Schouderkarbonade of speklapjes
    Kopje Ketjap
    Sap van 1 Citroen
    Stuk Gemberwortel

    Half kopje olie
    2 theelepels zout
    1 theelepel witte peper
    3 theelepels knoflook poeder
    3 eetlepels bruine suiker

    Optioneel: sambal van Sambalmeisje naar smaak

    Bereiding:
    Snijdt het vlees in kleine stukjes
    Verhit de olie en bak het vlees even mee.
    Doe hierbij nu de kruiden en sap van citroen.
    Meng dit even een minuut door elkaar en giet vervolgens warm water toe, zodat het vlees onder water staat

    Kookt het gerecht vervolgens voor ruim een uur op stand 5 ( middel hoog vuur)

  • Pittige kip in kokossaus

    Bereiding:
    1,5 kg kippen dij of kip filet in stukken snijden niet te klein en kruiden met een beetje zout en peper.

    Twee uien fijn snijden ( mag ook in de keukenmachine) en bakken in pan met een theekopje olie tot ze glazig zijn.
    Middel hoog vuur.

    Doe nu de kip erbij en bak deze ook even mee hoeft niet bruin maar wel rondom gebakken.
    Middel hoog vuur

    Nu de volgende kruiden toevoegen:
    -Gember redelijk groot stuk vers 5cm fijn raspen/snijden
    -1 Sereh stengel vers
    -Knoflook poeder een eetlepel
    -Peper rood vers minmaal eentje fijn snijden (als je niet pittig wilt kan deze ook weg)
    -1 Eetlepel gemalen pepers naturel Sambalmeisje
    -4 blaadjes djeroek vers
    -Pandangblad vers een half bosje( ik hou van pandang smaak dus ik doe vaak iets meer)
    -Zout 4 thee lepels
    -Klein beetje suiker 2 theelepels
    -Theelepel koenjit
    -2 eetlepels paprikapoeder
    -3 tomaten in kleine stukjes

    Dit alles even goed doorbakken en dan een blik kokosmelk en een bakje kokosmelk toevoegen ( 2 blikken mag ook)
    Dit nu eerst laten op koken en dan een uurtje op zacht vuur sudderen.
    Af en toe wel even roeren in de pan.

    (Verwijderd de pandang, sereh en djeroek blaadjes uit de pan)

    Succes en eet smakelijk

  • Sambalmeisje dessert

    Fruitige dessert met pittige zoete saus! Een lekkere zoet pittige saus voor bij fruit en groenten.

    Bereidingstijd: 5 tot 10 minuten

    Ingrediënten:

    • Sambal van het Sambalmeisje
    • Bruine suiker
    • Pannenkoeken stroop
    • Trassi
    • Citroensap
    • Fruit naar keuze

    Hoe snel te maken;

    Pak een kommetje, doe hierin 5 eetlepels bruine suiker. Pak een klein stukje Trassi en doe het stukje fijn drukken met de achterkant van de lepel.

    Vervolgens eetlepel sambal van het Sambalmeisje en 5 eetlepels pannenkoeken stroop. Dit goed roeren met een paar druppels citroen sap of azijn.

    Wanneer al deze stappen zijn doorgenomen is jouw heerlijke saus klaar en heb jij een heerlijke fruitige dessert! Dit is mijn favoriet! Enjoy!

  • Indonesische kippensoep Sambalmeisje

    Heerlijke Indonesische kippensoep van het Sambalmeisje

    Hoe maak je dit?

    Pak een pan en doe hier vervolgens op zacht vuur in;

    – 3 eetlepels sla olie
    – 1 volle eetlepel gemalen kemiri pasta uit pot
    – 1 sereh stengel in 3 stukken snijden
    – 1 1/2 blokje kippenbouillon
    – 4 limoenblaadjes
    – 1 groene lombok fijn snijden
    – 1 eetlepel knoflookpoeder
    – 1 eetlepel koenjit
    – 1 eetlepel uienpoeder

    Dit  3 minuten al roerend warm maken en die hier vervolgens 1 ltr water bij en dit 10 min doorkoken.

    Pak een grote soepkom of diep bord en doe hierin:
    – 1 Lente/bos ui fijn snijden
    – Lekkere veel platte peterselie fijn gesneden
    – Mihoen deze eerst heel even in gekookt water weken.
    – Handje vol Taugé
    – 1/4 citroen voor garnering

    Wat gekookte kippen stukjes uit de pot, kan ook reepjes gesneden kip fricandeau zijn.
    (Natuurlijk kan je eerst een bouillon van een stuk kip maken maar dit is de snelle variant van mij)
    En natuurlijk een hard gekookte ei door de helft gesneden en garneren met gebakken uitjes uit pak.

    Hierbij kan voor de frisheid een Sambal tomaat bij en zo gemaakt.
    – 1/2 Uitje fijn snijden
    – 5 Cherry tomaatjes fijn
    – Eetlepel Sambalmeisje Sambal (Gemalen pepers naturel)
    – 2 eetlepels Azijn

    Eet smakelijk!

  • Studenten bami van Sambalmeisje

    Benodigdheden; – 1 pak bami (3 pers) – 1/2 Spitskool* – 1 prei* – pak hamblokjes *kan ook vervangen worden door bamipakket Bereiding; Kook de bami all dente en giet deze af in vergiet. Maak op smaak met zout en peper. Giet vervolgens wat ketjap manis hierover en meng dit goed in het vergiet en laat deze even staan en ga verder met de grote pan. In een grote pan bak je hamblokjes, gesneden spitskool en fijn gesneden prei. Doe nu wat knoflookpoeder en ketjap toe. Doe hierop de uitgelekte bami en roer dit door elkaar en je bami is klaar. Als garnering een gebakken ei, komkommer, augurk of atjar en natuurlijk een lekkere eetlepel Sambalmeisje Sambal naar keuze.
  • Kruidenmix Sambalmeisje voor kip saté op de BBQ

    Benodigdheden:
    2 kg kip filet of -dijen deze in saté stukjes snijden.
    kruiden voor de marinade:
    sap halve Citroen
    1 eetlepel Knoflookpoeder
    1 eetlepel Koriander poeder
    2 eetlepels Bruine suiker
    5 eetlepels ketjap manis
    1 eetlepel Sambal van Sambalmeisje ( gemalen pepers naturel)
    theelepel zout


    Even een uurtje in laten trekken en dan op Bbq stokjes rijgen. Het roosteren hoef ik toch niet uit te leggen, dat kan je eventueel vragen aan mensen met BBQ ervaring!

    PS: Dit zijn sate stokjes met een brandvertragende handgreep, deze zijn te bestellen op mijn webshop!

  • Pittige Makreel

    Snel te bereiden. Vandaag gaan we weer een van mijn snelle favoriete maken. Deze keer makreel sambal tomaat.


    Benodigdheden
    Gerookte makreel
    Potje zoet&pittig of gemalen pepers naturel van Sambalmeisje
    3 tomaten
    1 Ui

    We snijden een ui fijn en drie tomaten in blokjes. Doe hierbij de hoeveelheid sambal limoen die je zelf lekker (pittige) vindt. Hier kan je nog een scheutje Japanse soya saus bij doen en sap van een halve citroen. De boemboe is nu klaar.

    Verwarm de oven even voor op 160 graden en plaats de vis even 3 min in de oven.
    Haal de vis uit de oven en doe de boemboe op de vis en vervolgens nog even 5 min terug in de oven.

    De vis sambal tomaat is klaar en nu lekker eten met witte rijst. Zo dit is echt een snel gemaakte gezonde maaltijd.

  • Vega frikadel pan

    Om nog even in de vega sfeer te blijven, heb ik vandaag vega frikadel pan gemaakt. Sambalmeisje Vega Indische oven schotel (Indische benaming is Frikadel pan)

    1 grote ui fijn snijden.
    2 thee lepels knoflookpoeder/ of 2 teentjes persen.
    4 thee lepels notenmuskaat poeder.
    2x 200 gram vega gehakt.
    800 gram aardappelen kruimelige koken met theelepel zout.
    60 gram plantaardig boter (normaal een ei!)
    zout en peper naar smaak.

    Alles met aardappelen stamper elkaar mengen, en doe het geheel in een ingevette ovenschaal voor 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Je kan eventueel nog een paar stukjes boter op het mengsel doen.

    Ik vind het zelf lekker om het te tunen met de sambal van het sambalmeisje, en atjar fris voor het zuurtje.

  • Pittige kip tomaat

    Precies een jaar geleden heb ik een video/foto gemaakt over Ritja Kip, vele van mijn volgers vertelden mij dat ik “ belanda “ sambal gebruik uit de supermark. Vandaag heb ik weer Ritja kip (Ayam Rica Rica) gemaakt maar nu met mijn eigen sambal: Sambal van Sambalmeisje / Carolina Reaper van Hot Pepper King. Sinds ik met sambalmeisje ben begonnen, leer ik door mijn vader steeds meer verschillende gerechten maken (hoe meer spice, hoe beter!).

    Hete kip recept van Sambalmeisje (Ajam Ritja Ritja)

    Doe een thee kopje olie in de pan en warm deze even op en doe daarin twee grote fijn gesneden uien.

    In een ander pan met olie of boter de met zout en peper gekruide kip filet (3 hele) of dijen braden tot deze gaar en een beetje bruin wordt.

    Nu in de pan met de uien de sambal van Sambalmeisje of gewoon sambal oelek (4 grote eetlepels) met een hele sereh stengel, stuk djahe (gember) en drie blaadjes djeroek peroet (of halve citroen sap) erbij en drie in stukjes gesneden tomaten met een eetlepel knoflook poeder (of verse), een thee lepel koenjit kurkuma, zout peper naar smaak. Dit even 8 min doorbakken wel roeren.

    Dan hierbij een blikje tomaten puree met klein stukje trassi maar dit is wel mijn afwijking op recept van mijn vader. Dus dit hoeft niet. Wel een beetje warm water toevoegen voor extra saus wat ik zo lekker vind.

    Platte peterselie fijn gesneden en lente ui ook fijn gesneden en deze  als laatste toevoegen.

    Nu deze boemboe over de gebakken kip doen en even omroeren.

    Eet smakelijk!

    Benodigdheden:

    • Olie
    • Kip (filet of dijen)
    • Uien
    • Tomaat
    • Gember
    • Sereh
    • Knoflook
    • Koenjit
    • Zout/peper
    • Sambalmeisje Sambal original
    • Lente ui
    • Platte peterselie

    Mijn afwijkingen

    • Klein blikje tomaten puree
    • Klein stukje trassi (blokje 1cm)
    • Eventueel nog een extra schep Sambalmeisje sambal hot of Carolina reaper