Pittige kip tomaat

Precies een jaar geleden heb ik een video/foto gemaakt over Ritja Kip, vele van mijn volgers vertelden mij dat ik “ belanda “ sambal gebruik uit de supermark. Vandaag heb ik weer Ritja kip (Ayam Rica Rica) gemaakt maar nu met mijn eigen sambal: Sambal van Sambalmeisje / Carolina Reaper van Hot Pepper King. Sinds ik met sambalmeisje ben begonnen, leer ik door mijn vader steeds meer verschillende gerechten maken (hoe meer spice, hoe beter!).

Hete kip recept van Sambalmeisje (Ajam Ritja Ritja)

Doe een thee kopje olie in de pan en warm deze even op en doe daarin twee grote fijn gesneden uien.

In een ander pan met olie of boter de met zout en peper gekruide kip filet (3 hele) of dijen braden tot deze gaar en een beetje bruin wordt.

Nu in de pan met de uien de sambal van Sambalmeisje of gewoon sambal oelek (4 grote eetlepels) met een hele sereh stengel, stuk djahe (gember) en drie blaadjes djeroek peroet (of halve citroen sap) erbij en drie in stukjes gesneden tomaten met een eetlepel knoflook poeder (of verse), een thee lepel koenjit kurkuma, zout peper naar smaak. Dit even 8 min doorbakken wel roeren.

Dan hierbij een blikje tomaten puree met klein stukje trassi maar dit is wel mijn afwijking op recept van mijn vader. Dus dit hoeft niet. Wel een beetje warm water toevoegen voor extra saus wat ik zo lekker vind.

Platte peterselie fijn gesneden en lente ui ook fijn gesneden en deze  als laatste toevoegen.

Nu deze boemboe over de gebakken kip doen en even omroeren.

Eet smakelijk!

Benodigdheden:

 • Olie
 • Kip (filet of dijen)
 • Uien
 • Tomaat
 • Gember
 • Sereh
 • Knoflook
 • Koenjit
 • Zout/peper
 • Sambalmeisje Sambal original
 • Lente ui
 • Platte peterselie

Mijn afwijkingen

 • Klein blikje tomaten puree
 • Klein stukje trassi (blokje 1cm)
 • Eventueel nog een extra schep Sambalmeisje sambal hot of Carolina reaper